torstai 8. maaliskuuta 2018

Puhumaan opettelua

Nyt vihdoin on aika tämän postauksen mitä olen suunnitellut jo hyvin pitkään! Mainitsin tästä jo joku aika sitten että tämmöinen on tulossa. 

Poikani on nyt 1 vuotta ja 8 kk. Hän on liikunnallisesti erittäin lahjakas ja osaa mm.pomppia ja tehdä kuperkeikan itse. Hän lähti liikkelle hyvin aikaisin, jo joskus 5 kk ikäisenä. Alle vuoden ikäisenä hän osasi sanoa ainoastaan äíti. Se alkoi siitä että hän sanoi ii aina kun tarkoitti minua ja sitten sanoi äit. Kävelemään hän oppi kunnolla hieman 1-vuotis synttäreiden jälkeen. Parasta harjoitusta tasapainolle oli mummulassa ruohikolla kävely paljain jaloin. Siitä se vauhti on sitten vain kiihtynyt. 

Hieman ennen joulua aloin jo hieman huolestumaan kun sanojen opettelu ei kiinnostanut ja puhui ihan omaa kieltään pelkästään. Hän kuitenkin ymmärsi lähes kaiken mitä pyysin häneltä. Sen jälkeen on pikkuhiljaa alkanut kiinnostamaan kaikki sanat ja niiden opettelu. Kun ensimmäisiä merkkejä tästä alkoi ilmetä, päätin tulostaa Pikku Kakkosen kommunikaatio-kortit. 

Kommunikaatiokortit

Sain vinkin tiiviistä ja ihanasta fb-ryhmästä missä on muitakin poikani ikäisiä. Tulostin ne ihan tavalliselle paperille. Tulostaessa rupesi värit temppuileen mutta tuli niistä silti ihanan värikkäitä. Liimasin ne kortit sen jälkeen kartonkiin ja leikkasin ne irti. Annoin pari niitä pojalle tutkittavaksi ja sen jälkeen tuli selväksi että ne kaipaavat päälle vielä kontaktimuovin tueksi ja suojaksi. Nyt kun ne on muovitettu niin lapsi on saanut rauhassa niitä väännellä ja käännellä. Tässä kuva meidän korteista:





Näiden korttien avulla on ollut helppo opetella sanoja. Näiden avulla on opittu mm.sana aamu. Näistä voi esim koota päiväjärjestyksen lapselle mutta itse en ole sitä kokeillut vielä tehdä. Tällä hetkellä meillä sanotaan selvästi ainakin sanat:

Äiti, isi, kissa, lisää, anna, auto, aamu, mummu, pupu, tutti, heppa, kukka, kakku, kakka, vaippa, jalka, käsi, napa, nenä, oho ja juna. 

Lisäksi meillä sanotaan omalla tavalla:
Kao - Caro (meidän koira) 
ukkua -Nukkua
Tuuisi - Tuu isi. 

Eli ihan kiva kehitysharppaus tässä on tapahtunut. Ja niinhän sitä sanotaan että kun se puheen opettelu lähtee kunnolla käyntiin niin harvemmin se hidastuu enää. Joten eiköhän tässä ala pian kommunikaatio lutviutumaan. Olen tosi ylpeä tuosta pojasta että hänellä on nyt riittänyt kärsivällisyys opetella. Samoin pottahommat alkavat taas sujumaan. Mulla on tavoitteena saada tuo lapsi kuivaksi ennen kuin seuraava tulee.

-m-

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti